donderdag , 19 september 2024

Alarm over toezicht op historische zeilvloot in Nederland

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft alarmerende zorgen geuit over het toezicht op de historische zeilvloot in Nederland, vaak aangeduid als de ‘bruine vloot’. Ondanks eerdere waarschuwingen en aanbevelingen blijft de veiligheid van passagiers en bemanning een zorgwekkende kwestie.

Tragische Ongevallen in 2022

Het jaar 2022 werd getekend door twee tragische ongevallen aan boord van historische zeilschepen, Risico en Wilhelmina. Beide incidenten resulteerden in het overlijden van passagiers, wat de dringende noodzaak benadrukte voor verbeterd toezicht en veiligheidsmaatregelen.

Onvoldoende Voortgang na Aanbevelingen in 2017

Na een rapport in 2017 met aanbevelingen voor verbeteringen is er teleurstellend weinig vooruitgang geboekt. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die verantwoordelijk is voor het toezicht op de vloot, heeft een groot deel van haar inspectie- en certificeringstaken uitbesteed aan externe keuringsbureaus. Helaas hebben deze bureaus soms moeite met adequaat handelen, wat resulteert in inconsistenties en mogelijke veiligheidsrisico’s.

Interpretatieruimte en Misverstanden

Het onderzoek onthulde dat het huidige toezichtsysteem ruimte laat voor interpretatie en misverstanden, wat het risico vergroot dat niet alle schepen voldoen aan de vereiste veiligheidseisen. Op dit moment kan de ILT niet met zekerheid stellen dat alle veiligheidscertificaten, afgegeven door de keuringsbureaus, voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen.

Belangenvereniging voor Beroepschartervaart (BBZ)

De belangenvereniging voor beroepschartervaart (BBZ) heeft geprobeerd de veiligheid binnen de vloot te verbeteren. Ondanks hun inspanningen blijft er echter een aanzienlijk verschil in deskundigheid en veiligheidsbewustzijn bestaan tussen verschillende schippers en eigenaren. Dit kan leiden tot uiteenlopende veiligheidsnormen aan boord van verschillende schepen. Om te zorgen voor een uniforme veiligheidsstandaard, is nauwere samenwerking tussen alle betrokken partijen van essentieel belang.

Deze alarmerende zorgen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderstrepen de dringende behoefte aan verbeterde veiligheidsmaatregelen en strikter toezicht op de ‘bruine vloot’ in Nederland. Het welzijn van passagiers en bemanning mag niet in gevaar worden gebracht, en het is van het grootste belang dat alle betrokken partijen zich inspannen voor een hogere veiligheidsstandaard aan boord van deze historische zeilschepen.