donderdag , 19 september 2024

Kultregatta brengt zeilers samen

Exact 80 deelnemende jachten met meer dan 500 zeilers uit 20 landen gingen begin mei van start bij de Kornati Cup voor de kust van Biograd. Het aantal teams aan de startlijn is beperkt tot deze hoeveelheid, want naast de organisatie van de races op het water, is het avondprogramma minstens zo belangrijk voor de zeilers. Het draait bij de Kornati Cup om klasse in plaats van kwantiteit. ‘De Kornati Cup draait om zeilen, zon, wind, lekker eten en gezellige gesprekken zowel op de steiger als aan boord, en natuurlijk plezier maken,’ aldus Klaus Pitter, die het succesvolle concept van de Kornati Cup, die dit jaar voor de 23e keer plaatsvond, toelichtte.

Gemakkelijk deelnemen

Deelname is eenvoudig voor de crews. Charter op tijd een boot of breng je eigen boot naar Biograd, arriveer, vertrek en begin te zeilen. Dat is alles wat nodig is om te genieten van de regatta. Een ander pluspunt van de Kornati Cup is het ervaren en professionele wedstrijdcomité onder leiding van wedstrijdleider Alen Kustic.

Perfecte organisatie

De perfecte en competente organisatie door het Pitter Yachting team aan land is al jaren aanwezig. Talrijke helpende handen van het Pitter-team zorgen niet alleen voor het ontbijt en het bier in de avond, maar ook voor alle andere behoeften van de crews. Een beschadigd zeil snel vervangen, helpen bij het aanmeren of gewoon beschikbaar zijn om vragen te beantwoorden.

Spannende races

Met winden tussen 8 en 12 knopen op de eerste twee dagen en een sterke bries met windstoten tot 25 knopen aan het einde, werden in totaal vijf races gevaren. De eerste etappe leidde van Biograd naar het eiland Sali, de volgende dag weer terug naar Biograd met twee up-and-down races.

Winnaars en prestaties

In de enkele klasse van de BAVARIA Cruiser 46 leverde de crew van Thomas Rupp uit Oostenrijk een onverslaanbare prestatie met vier eerste plaatsen en één tweede plaats. De crew van de Infineon Austria bedrijfsportgroep neemt al jaren deel aan elke Kornati Cup.

In de startgroep van snelle ORC-jachten behaalde de nieuwe BAVARIA C46 de negende plaats van de 31 jachten aan de start. Met nieuwe zwarte XYLO zeilen van Elvström aan boord, imponeerde de BAVARIA C46 op alle banen, aldus C46 stuurman Max Trippolt, match race expert uit Oostenrijk.

Marcus Schlichting van Bavaria Yachts vatte de Kornati Cup 2024 als volgt samen: ‘De zeer goede zeilprestaties van de Bavaria C46 in het sterke ORC-veld hebben ons concept volledig bevestigd. De BAVARIA C46 zeilt veilig en snel onder alle omstandigheden. Met een bemanning van zeven personen hebben we ook comfortabel geslapen en gegeten. Dat maakt de Kornati Cup nog leuker.’