donderdag , 19 september 2024

Saffier Se 24 Lite zeiljacht van het jaar

De Zeiljacht van het Jaar Innovatieprijs is een felbegeerde onderscheiding voor nieuw uitgebrachte zeiljachten op de Nederlandse markt. Het prijst niet alleen vakmanschap en design, maar benadrukt ook het belang van innovatie. Dit jaar, na zorgvuldige overweging door een deskundige jury, heeft de Saffier Se 24 Lite de prijs gewonnen.

De prestigieuze prijs

De Zeiljacht van het Jaar Innovatieprijs is een erkenning van uitmuntendheid in de zeilindustrie. Het prijsproces omvatte een grondige beoordeling van nieuw uitgebrachte modellen die na september 2022 beschikbaar waren op de Nederlandse markt. Het winnende jacht moet niet alleen een duidelijke doelgroep hebben, maar ook een sterke nadruk leggen op innovatie in het ontwerp en de functionaliteit.

De jury achter de schermen

De jury, bestaande uit vooraanstaande experts, speelde een cruciale rol bij het selecteren van de winnaar. De jury bestond uit Arjen Rahusen (voorzitter), Alex Hoeve (secretaris), Marinus van Sijdenborgh de Jong van Zeilen, Paul van den Keybus van het blad Varen, Epco Ongering van boottesten.nl en Bert Bosman van IVA Business School.

De genomineerde jachten

De jury had de taak om uit een lijst van vijf externe nominaties de meest innovatieve en indrukwekkende zeiljachten te selecteren. Dit jaar waren er drie genomineerde jachten die allemaal opvielen door hun unieke eigenschappen.

Bestevaer SY 36

De Bestevaer SY 36, ontworpen door Gerard Dijkstra, is een opvallend model in de Bestevaer-lijn. Hoewel het niet is ontworpen voor oceaanoversteken, is het perfect geschikt voor het droogvallen en kortere zeilreizen. De innovatie zit hem in de details, met duurzaam gebruik van gerecycled aluminium, elektrische aandrijving en zeilen van hergebruikte kunststoffen. De jury beschreef het als een compact jacht waarin een schat aan zeilervaring is verwerkt.

Jeanneau Yachts 55

Het grootste jacht in de test was de Jeanneau Yachts 55, een moderne boot die voldoet aan de wensen van de doelgroep: luxe, ruimte en privacy. De indeling is innovatief met aparte ingangen voor de twee gastenverblijven vanuit de kuip. De jury noemde het bijna een catamaran met één romp vanwege de overvloed aan ruimte. Deze boot heeft het potentieel om zelfs fervente motorbootvaarders enthousiast te maken voor zeilen.

Saffier Se 24 Lite

De Saffier Se 24 Lite is het kleinste model in de Speed en Elegance lijn, een serieuze speelboot en geschikt voor een nachtje varen met vier personen. De nadruk ligt op zeileigenschappen en een moderne uitstraling. Innovatief is het idee van stroomvoorziening aan boord, zonder boordstroom. Alle instrumenten zijn draagbaar en thuis op te laden, terwijl zonnepanelen zorgen voor de elektrische aandrijving. Bovendien is de Se 24 Lite trailerbaar, waardoor een uitgebreid vaargebied wordt geopend.

Uitdagende omstandigheden

Het testvaren vond plaats onder uitdagende omstandigheden met een stevige wind van 15-25 knopen uit zuidwestelijke richting op 27 augustus. Alle jachten werden op de proef gesteld in deze veeleisende weersomstandigheden.

De winnaar

Na zorgvuldige overweging en het tellen van scores op diverse criteria, waaronder design, constructie, vaareigenschappen, innovatie, prijs-kwaliteitverhouding en geslaagdheid van het concept, werd één jacht unaniem uitgeroepen tot winnaar. De Saffier Se 24 Lite blonk uit in alle opzichten en is terecht bekroond met de prestigieuze Zeiljacht van het Jaar Innovatieprijs 2023.

De Nederlandse zeilindustrie blijft innoveren en uitblinken in vakmanschap, en de Saffier Se 24 Lite vertegenwoordigt de toekomst van zeilen met zijn doordachte ontwerp en innovatieve benadering. Gefeliciteerd aan de makers van dit uitzonderlijke jacht en de erkenning die ze hebben verdiend.