donderdag , 19 september 2024

SAIL 2025 viert 750 jaar Amsterdam

Het gonst van de voorbereidingen in de Nederlandse hoofdstad, waar van 20 tot 24 augustus 2025 een evenement van wereldklasse zal plaatsvinden: SAIL 2025. Dit nautische spektakel, dat voor de tiende keer gehouden wordt, valt samen met een bijzondere mijlpaal – de 750e verjaardag van Amsterdam. Ook markeert het de 50e verjaardag van de SAIL-traditie, die in het leven geroepen werd ter ere van de 700e verjaardag van de stad.

Een driedubbel jubileum in amsterdam

Deze editie belooft een driedubbel jubileum te worden, niet alleen voor de stad zelf maar ook voor de rijke zeilhistorie die het evenement omarmt. Het wordt een viering van schepen, culturen en bezoekers van over de hele wereld, en introduceert een primeur: de B.A.P. Unión uit Peru. Dit is een van de grootste traditionele zeilschepen ter wereld en zal voor de eerste keer deelnemen aan wat bekendstaat als het grootste vrij toegankelijke evenement van Europa.

Gerenommeerde partners aan boord

De voorbereidingen zijn al in volle gang en prominente partijen zoals Booking.com, Port of Amsterdam, de Koninklijke Marine, Het Scheepvaartmuseum, ROC van Amsterdam & Flevoland en Hogeschool Inholland hebben hun deelname al bevestigd. In aanwezigheid van burgemeester Halsema zijn de eerste contouren van SAIL 2025 onthuld, een moment dat de betekenis van dit evenement voor de stad onderstreept.

SAIL als ijkpunt voor innovatie en geschiedenis

Burgemeester Halsema ziet SAIL als een belangrijk moment in de kalender, een kans om wereldwijde culturen te verwelkomen en zowel van de geschiedenis te leren als vooruit te kijken naar toekomstige innovaties. “Het zal een feestelijk hoogtepunt zijn tijdens de 750e verjaardag van onze stad en ik verheug me erop om voorop te gaan tijdens de SAIL-In parade”, zegt ze.

Een nieuwe generatie maakt kennis met SAIL

Na de afgelasting van de tiende editie in 2020 door de pandemie, biedt SAIL 2025 een kans voor een nieuwe generatie om kennis te maken met dit evenement. Innovatieve ‘wavemakers’ krijgen de gelegenheid om hun verhalen te delen met een breed publiek, en de organisatie is vastberaden om de vriendschappen en partnerschappen, die door de jaren heen zijn opgebouwd, te vieren en voort te zetten.

Een jubileumeditie op koers

Voorzitter Arie Jan de Waard benadrukt het belang van het herstellen van de banden met internationale schepen en bemanningen en de samenwerking met partners van de editie van 2020. De komende maanden zullen cruciaal zijn om de richting naar deze bijzondere jubileumeditie te bepalen. Met als doel om zoveel mogelijk ‘wavemakers’ een podium te bieden en om samen, geleid door het vlaggenschip de Clipper Stad Amsterdam, de jarige hoofdstad binnen te varen op 20 augustus 2025.

SAIL 2025 belooft een historisch evenement te worden dat de geest van Amsterdam viert door de kracht van gemeenschap en maritieme pracht.