donderdag , 19 september 2024

46ste ‘Hel van het Noorden’ roeiwedstrijd

De Groninger Studenten Roeivereniging ‘Aegir’ bereidt zich voor op de 46ste editie van de ‘Hel van het Noorden’, een prestigieuze roeiwedstrijd die op 26 november 2023 op het Eemskanaal in Groningen zal plaatsvinden.

Een race met geschiedenis

De ‘Hel van het Noorden’ heeft een rijke historie die teruggaat tot 1975, toen de race voor het eerst werd georganiseerd door G.S.R. Aegir op het Van Starckenborghkanaal. Wat begon als een eenvoudige timetrial, is uitgegroeid tot een belangrijk selectiemoment voor roeiers van de Koninklijke Nederlandsche Roeibond (KNRB).

Verhuizing naar het Eemskanaal

In 1988 verhuisde de race naar het Eemskanaal, samen met de verhuizing van Aegir naar de Stockholmstraat. Deze locatiewijziging bood niet alleen logistieke voordelen, maar ook meer mogelijkheden voor het groeiende aantal deelnemers.

Een internationaal selectiemoment

De ‘Hel van het Noorden’ staat bekend als een cruciaal selectiemoment voor veel roeiverenigingen en internationale roeiers. Deelnemers in de skiff of twee-zonder kunnen zich meten met zowel nationale als internationale concurrentie.

Technologische vooruitgang in tijdwaarneming

Sinds 1986 worden de tijden elektronisch gemeten, en recente innovaties hebben de nauwkeurigheid van de tijdmetingen verder verbeterd. Met geavanceerde technieken wordt er nu bij elke kilometerpost een signaal verstuurd, waardoor zowel toeschouwers als deelnemers de race nauwkeuriger kunnen volgen.

Samenwerking met Time Team

Sinds 2013 werkt de organisatie samen met Time Team om de uitslagen nog preciezer weer te geven. Dit draagt bij aan de professionaliteit en de beleving van de race.

Een uitnodiging aan alle roeifans

De ‘Hel van het Noorden’ is niet alleen een sportieve uitdaging voor de roeiers, maar ook een spectaculair evenement voor toeschouwers. De organisatie nodigt iedereen uit om getuige te zijn van dit unieke sportevenement in Groningen.