donderdag , 19 september 2024

Vogalonga 2024: Traditioneel roeispektakel in Venetië

Op 19 mei 2024 vindt in Venetië de jaarlijkse Vogalonga plaats. Dit legendarische roeievenement, dat zijn oorsprong vindt in 1974, trekt dit jaar meer dan 1800 boten en 7000 deelnemers uit de hele wereld.

Historie van de Vogalonga

De Vogalonga begon in 1974 als een vriendschappelijke wedstrijd tijdens het feest van Sint-Maarten. Het evenement werd officieel gelanceerd op 26 januari 1975 met als doel de Venetiaanse tradities te herleven en aandacht te vragen voor het verval van de stad. Lauro Bergamo en Delfo Utimpergher waren belangrijke figuren bij de oprichting. De eerste editie in 1975 trok al meteen 500 boten en 1500 deelnemers. Sindsdien is de Vogalonga uitgegroeid tot een internationaal evenement dat roeiers van over de hele wereld aantrekt.

Route van de race

De route van de Vogalonga is ongeveer 32 kilometer lang en voert door de schilderachtige kanalen en langs de prachtige eilanden van Venetië. De race start met een kanonschot vanaf het eiland San Giorgio Maggiore. Vervolgens varen de deelnemers langs Sant’Elena, de eilanden Vignole, Sant’Erasmo, en San Francesco del Deserto. De terugweg gaat via Murano en het Grand Canal, met de finish bij de Dogana da Mar tegenover het Dogepaleis.

Deelname van roeivereniging Pontos

Dit jaar doet een groep roeiers van roeivereniging Pontos mee aan de Vogalonga. Ze doen dagelijks verslag van hun avonturen, waardoor iedereen kan meegenieten. De roeiers hebben zich goed voorbereid en zien het evenement als een kans om hun uithoudingsvermogen te testen en te genieten van de unieke sfeer in Venetië.

Reisverslag van de roeiers

De reis van de roeiers naar Venetië verliep voorspoedig. Ze vertrokken vanuit Almere en kwamen na een lange rit, met enkele tussenstops, aan in hun hotel in Füssen. Ondanks wat tegenslagen onderweg, zoals autopech bij een van de teams, arriveerden alle deelnemers uiteindelijk veilig in Venetië.

Voorbereiding en eerste dagen in Venetië

Na het opzetten van hun accommodatie in Hu Camping Venezia, begonnen de roeiers aan hun voorbereidingen voor de Vogalonga. Ze verkenden de stad, haalden hun inschrijvingspapieren op en genoten van de Venetiaanse sfeer. De avond voor de race maakten ze hun boten gereed en bereidden ze lunch- en ontbijtpakketten voor de volgende dag.

Race dag

Op de dag van de race vertrokken de roeiers vroeg naar de startplaats. Het kanonschot markeerde het begin van een indrukwekkende tocht door de lagune van Venetië. De route leidde hen langs diverse eilanden en door smalle kanalen, wat soms voor opstoppingen zorgde. Desondanks genoten de roeiers van de prachtige omgeving en de sfeer van het evenement. Na de finish keerden ze voldaan terug naar hun camping om de ervaringen van de dag te delen en te vieren.

Een onvergetelijke ervaring

De deelname aan de Vogalonga was een onvergetelijke ervaring voor de roeiers van Pontos. Niet alleen door het roeien zelf, maar ook door de hechte band die ontstond binnen de groep. Ze kijken terug op een prachtige tijd in Venetië en hopen deze traditie in de toekomst voort te zetten.

Link: www.rvpontos.nl